Open relatie
Een open relatie is in de meeste gevallen een relatie tussen twee mensen waarbij er door beide partners overeengekomen is dat het ook toegestaan is om er seksuele relaties met anderen op na te houden. Hoewel dit niet een van de meest gebruikelijke relatievormen is, zijn er toch een hoop mensen die de voorkeur geven aan een open relatie ten opzichte van een monogame relatie. Zo dragen voorstanders van de open relatie als reden voor hun keuze aan dat zij hun relatie gezonder achten wanneer er de mogelijkheid is om behalve met hun eigen partner, ook met ander mensen seksuele relaties aan te gaan.
Een groot misverstand dat onder mensen met een monogame relatie bestaat is dat een open relatie minder hecht of bestendig zou zijn dan een monogame relatie. Het tegendeel is echter waar. Zo geven mensen in een open relatie vaak aan hun partner, net zoals mensen in een monogame relatie, als de liefde van hun leven te zien. Een ander misverstand dat nog steeds bestaat over het hebben van een open relatie is dat mensen met een open relatie zomaar met iedereen seks hebben.
Ook hier is echter het tegendeel waar. Om een succesvolle open relatie te hebben, dienen er zoals in elke relatie duidelijke afspraken gemaakt te worden. Zo wordt vaak precies afgesproken wanneer het toegestaan is om seks te hebben met een ander.
Nadelen
Een open relatie biedt echter niet alle vrijheid van de wereld. Soms is het ook binnen een open relatie zo dat de partners elkaar beperken wanneer het aankomt op hun seksuele vrijheid. Dit is het geval wanneer één van de partners bijvoorbeeld alleen seks mag hebben met iemand anders wanneer de partner dit goedkeurt. Iets dat ook voorkomt, is de afspraak dat er alleen seks met iemand anders dan de eigen partner mag plaatsvinden wanneer de partner zelf aanwezig is.
Wanneer je een open relatie hebt, is het zoals gezegd - in de meeste gevallen althans - dus heus niet zo dat je zomaar met Jan en alleman de koffer in duikt. Vaak is het zo dat partners wat meer afstand van elkaar nemen door ook los van elkaar dingen te ondernemen. Zo worden stapavondjes met de eigen vrienden of vriendinnen bijvoorbeeld een vast onderdeel van het dagelijks leven. Of er tijdens die stapavondjes ook daadwerkelijk iets gebeurt, hangt helemaal van de situatie af, maar in een open relatie is het zo dat er in ieder geval de mogelijkheid en goedkeuring van de ander is. Wanneer je vaker uitgaat met je eigen vrienden of vriendinnen en er al dan niet af en toe een goedgekeurd avontuurtje op nahoudt, zorgt dit ervoor dat je de relatie met je partner ook meer gaat waarderen en dat de relatie met je partner ook weer een boost krijgt.
Een veelgehoorde opmerking van stellen met een open relatie is dan ook dat hun eigen, vaak in de sleur geraakte seksleven weer helemaal opbloeide toen ze besloten er een open relatie op na te houden. Zo kan het hebben van een seksuele relatie met iemand anders dan de vaste partner ervoor zorgen dat de zin in seks met de eigen partner ook weer toeneemt.
Natuurlijk werkt een open relatie niet voor iedereen, maar wanneer je overweegt om voor een open relatie te gaan, zijn er een aantal "basisregels" voor een geslaagde open relatie. Hieronder de belangrijkste;
- Wees eerlijk
- Gebruik altijd een condoom
- Sluit gemeenschappelijke vrienden uit van relaties
- Respecteer de ander
- Spreek duidelijke regels af met je partner over wat wel en niet mag
- Speel niet vals
- Blijf dingen plannen met je vaste partner
- Wees discreet