Wat maakt iemand leuk?

Bij dieren zal er vooral gezocht worden naar een partner met het oog op de voortplanting, maar dat is bij mensen niet het geval. Mensen zullen een partner uitzoeken, waarmee zij samen de tijd in de toekomst zullen doorbrengen. Het is natuurlijk wel altijd de vraag, waarom je valt voor die ene persoon, terwijl er zoveel andere mensen in je omgeving verkeren. Ook is niet iedereen voorzien van een partner, maar is de wens veelal wel aanwezig. Dating via datingwebsites neemt daarom de laatste jaren ook een grote toevlucht. Enkele belangrijke factoren bij het maken van een keuze voor een partner zullen hier besproken worden.

Het uiterlijk

Bij elke ontmoeting, die voor het eerste plaatsvindt, speelt het uiterlijk een belangrijke rol, ook al zijn er weinigen, die daarvoor uit durven te komen. Er moet in elk geval aan de hand van het uiterlijk een aantrekkingskracht zijn om de betreffende persoon als een toekomstige partner te kunnen zien. Op het eerste gezicht zijn voor mannen belangrijke kenmerken van het uiterlijk van de vrouw, een slank lichaam en een aantrekkelijk gezicht. Ook vrouwen stellen een aantrekkelijk uiterlijk op prijs, zonder dat men zichzelf daar bewust van is. Wat maakt iemand leuk?Achterliggende reden kan zijn dat goed uitziende mensen er gezond uitzien en in dat opzicht een goede partner kunnen vormen met het ook pp de voortplanting, waar niet bewust, maar onbewust aan wordt gedacht.

Persoonlijke geur

Dieren maken gebruik van fermonen om daarmee te laten ruiken, dat ze klaar zijn voor de paring, maar ook mensen zouden onbewust geurstoffen uitscheiden. De persoonlijke geur zou dan ook grote invloed hebben op de aantrekkingskracht tussen mensen. De mens doet er juist alles aan om de eigen lichaamsgeur te verbergen door onder meer persoonlijke verzorgingsproducten te gebruiken.

De mens zal zich in deze moderne tijd in elk geval niet aangetrokken voelen tot iemand, die zichzelf niet verzorgt, want de overheersende lichaamsgeur kan zelfs afstotend werken. Overigens kan dit dus wel als een nadeel beschouwd worden, want de echte intuitie wordt dus niet meer gevolgd.

Rationele partnerkeuze

De mens heeft een grote kracht en dat is de ratio. Bij het maken van een keuze voor een partner kunnen er dan ook rationele overwegingen aan ten grondslag liggen. Er is al veel onderzoek gedaan naar de wijze waarop mannen en vrouwen hun partner uitkiezen. De eerste ontmoeting, waarbij het uiterlijk van belang is, speelt bij de rationele partnerkeuze geen rol. Bij de rationele partnerkeuze kunnen de volgende aspecten de doorslag geven.

1. Begrip en vriendelijkheid

Bij mannen en vrouwen zijn begrip en vriendelijkheid belangrijke aspecten. Tijdens een eerste date, zul je al kennis kunnen maken met begrip en vriendelijkheid, maar vaak gaat daar wat meer tijd over heen. Observatie en de dialoog aangaan kunnen meer duidelijkheid verschaffen.

2. Intelligentie

Voor het laten slagen van een relatie op lange termijn is het intelligentieniveau van beide partners van groot belang. Het intelligentieniveau kan niet alleen een verschil in opleiding laten zien, maar is ook bepalend voor het kunnen delen van gelijke interesses. Het intelligentieniveau is overigens niet afhankelijk van het wel of niet in het bezit hebben van een diploma of het gevolgd hebben van een universitaire studie. Hoewel het minder vaak voorkomt dat een loodgieter aan dating doet via een datingwebsite en daarbij op zoek gaat naar een vrouw, die een afgeronde studie in de psychologie heeft volbracht. De opleiding zelf is echter geen belemmering.

3. Het uiterlijk

Uit onderzoek is gebleken dat mannen een grotere waarde hechten aan het uiterlijk, want bij hen komt dit aspect op de derde plaats. Vrouwen vinden het uiterlijk net even minder belangrijk, want dit staat bij hen op de zesde plaats. Dat mannen inderdaad vaker naar het uiterlijk kijken klopt dan ook zeker volgens het bekende cliche.

4. Interessante persoonlijkheid

Vrouwen vinden een interessante persoonlijkheid een derde plaats waard, maar mannen geven dit een lagere plaats en komen met een interessante persoonlijkheid op de vierde plek uit. Zowel mannen als vrouwen vinden een interessante persoonlijkheid dus wel enigszins belangrijk, gelet op de positie, waar dit aspect op terecht is gekomen.

5. Gezondheid

Mannen en vrouwen vinden een goede gezondheid van groot belang. Dat heeft ook alles te maken met het gegeven dat gezonde mensen nu eenmaal over sterkere genen lijken te beschikken. Rationeel gezien is het logisch dat er voor een partner met een goede gezondheid wordt gekozen.

Deze top vijf van belangrijke eigenschappen voor een rationele partnerkeuze wordt gevolgd door nog meer aspecten, zoals creativiteit, kinderwens en aanpassingsvermogen. De kinderwens staat overigens verrassend genoeg bij vrouwen op plaats tien bij mannen op plek acht. Ook de aanwezigheid van een academische titel, religie en huismanschap of huisvrouwschap zijn belangrijk. Voor dating wordt het ook nog eens op prijs gesteld als er sprake is van een goede financiele positie.

Invloed van de opvoeding

Partnerkeuze is niet altijd zomaar een keuze geweest, die in vrijheid gemaakt kon worden. In een aantal culturen wordt nog altijd de partnerkeuze niet door de vrouw zelf bepaald, maar door de familie. Ook in Nederland kwam het vroeger voor dat de ouders een geschikte partij voor hun kind zochten en als er al sprake was van een ongewenste zwangerschap dan moest er onherroepelijk getrouwd worden. Tegenwoordig is dat hier anders en heeft iedereen de volledige vrijheid om een partner naar eigen inzicht te zoeken. Het is wel zo dat de eigen opvoeding een belangrijke rol kan spelen bij de uiteindelijke keuze voor een partner, ook al gebeurt dat niet altijd bewust. Iedereen krijgt namelijk normen en waarden mee tijdens de opvoeding, die aanleiding kunnen zijn om een partner te kiezen, die ook waarde hecht aan dezelfde normen en waarden. Uiteraard is het ook prettig dat je ouders achter je partnerkeuze staan, maar zal dat geen beslissende rol spelen bij de partnerkeuze.

Kopiegedrag

Bij vrouwen kan het van belang zijn dat de vriendinnengroep hun waardering uitspreekt over de partnerkeuze en er zelfs graag goedkeuring wordt verlangd. Dat kan echter het gevaar opleveren, dat een vrouw niet haar gevoel laat spreken voor een man van haar dromen, maar zogenaamde kopieergedrag vertoond en een soortgelijke man zoekt als die haar vriendinnen hebben of op vallen. Bij guppies is dit een keer onderzocht. Het is normaal zo dat guppievrouwtjes het liefst paren met een mannetje, die fel gekleurd is.

In het onderzoek werd aangetoond dat als een vrouwtje alleen maar met een minder fel gekleurd mannetje kon paren, dit gedrag door de andere vrouwtjes gekopieerd werd. De sociale druk kan dus van invloed zijn op de partnerkeuze, maar beter is om het eigen gevoel daarin te volgen.

Internetdaten en partnerkeuze

Dating via internet is populair en voor velen een ideale manier om een nieuwe partner te vinden. Er is een breed aanbod van mannen en vrouwen beschikbaar, die net als alle andere bezoekers en inschrijvers op zoek zijn naar een leuke relatie. Relatiebureaus zijn er altijd al geweest, maar het daten via internet heeft toch voor vele mensen een deur geopend. De drempel is dan ook minder groot, want het internetdaten is inmiddels overal een geaccepteerd verschijnsel geworden en zelfs tot trend verheven. Je kunt je aanmelden bij een van de vele datingwebsites en een eigen profiel aanmaken met eventueel een foto van jezelf. Je kunt reacties ontvangen, maar zelf ook de profielen van anderen bekijken en met hen chatten of mailen. Vaak gaan er heel wat chatsessies of mailcontacten aan vooraf voordat er uiteindelijk een afspraakje wordt gemaakt om elkaar in het echt te ontmoeten.

Dating nieuws
 • Online daten als oudere
  Online daten als oudere
  27-02-2024 lees
 • Vier ook Valentijn en begin nu met online daten
  Vier ook Valentijn en begin nu met online daten
  07-02-2024 lees
 • Pooldaten tijdens geweldig leuke poolavond
  Pooldaten tijdens geweldig leuke poolavond
  29-01-2024 lees
 • Speed dating is weer helemaal in
  Speed dating is weer helemaal in
  03-01-2024 lees
 • Tips voor online dating met de juiste profielfoto
  Tips voor online dating met de juiste profielfoto
  27-12-2023 lees