Oplichting met fakeprofielen op online dating site

Oplichting met fakeprofielen op online dating site

In Groot-Brittannië heeft een onderzoeksteam van Channel 4 ontluisterende ontdekkingen gedaan op het gebied van online dating. Het schijnt dat een overkoepelend bedrijf, Global Personals, op het gebied van online dating onbehoorlijke praktijken heeft uitgevoerd. De praktijken kunnen zelfs bestempeld worden als een vorm van oplichting, omdat er met fakeprofielen werd gewerkt.

Het bedrijf huurde medewerkers in om voor verschillende online dating sites nepprofielen aan te maken van vrouwen en mannen met van andere sites afgehaalde foto’s. Het nepprofiel was bedoeld om met bestaande klanten van online dating sites contact aan te knopen door berichten te versturen. Het doel daarvan was om de zoekende singles te laten reageren op de berichten, waarvoor een betaald lidmaatschap vereist is. Door steeds nepberichten te sturen raakten de ontvangers daarvan natuurlijk nieuwsgierig en kregen hoop op het na verloop van tijd laten ontstaan van een relatie.

Op het moment dat de single serieus wilde afspreken of om een telefoonnummer van de persoon met het fakeprofiel vroeg, werden de berichten afgekapt onder het mom van een verhuizing of onder het mom van inmiddels iemand anders te hebben gevonden.

De praktijken met de fakeprofielen gingen soms zover, dat een zoekende single alleen maar met verschillende fakeprofielen berichten aan het uitwisselen was. Elke medewerker van Global Personals die tot het speciale team behoorde moest vijftien fakeprofielen tegelijk onderhouden, variërend van jong tot oud en van man tot vrouw.

Global Personal heeft in een reactie laten weten dat het bedrijf op het gebied van online dating al in 2008 is gestopt met de praktijken van fakeprofielen, maar twee voormalige medewerkers lieten weten dat het pseudoteam pas in 2010 is opgeheven.


Dating nieuws
 • Als single met vrienden naar Lexa events
  Als single met vrienden naar Lexa events
  13-08-2018 lees
 • Online dating of niet voor 3 miljoen singles in Nederland
  Online dating of niet voor 3 miljoen singles in Nederland
  06-08-2018 lees
 • Succesvol daten bij Lexa
  Succesvol daten bij Lexa
  23-07-2018 lees
 • Bezoek met andere singles Theaterfestival De Parade
  Bezoek met andere singles Theaterfestival De Parade
  16-07-2018 lees
 • Ga speeddaten via Lexa en ontmoet de leukste singles
  Ga speeddaten via Lexa en ontmoet de leukste singles
  09-07-2018 lees