Meer keuze maakt het bij online dating lastiger een partner te vinden

Meer keuze maakt het bij online dating lastiger een partner te vinden

Het is tegenwoordig heel simpel om via online dating sites of via sociale media, zoals Facebook contact te leggen met anderen. De potentiële partners zijn dan ook bijna binnen handbereik, want een groot deel van de singles maakt gebruik van sociale media of van online dating sites. Het grote aanbod van singles in combinatie met alle digitale mogelijkheden maken het echter wel lastiger om een keuze te maken.

Een te grote keuze in het aanbod van potentiële partners kan leiden tot keuzeverlamming of keuze stress. Dat blijkt onder meer uit een vergelijkend wetenschappelijk onderzoek dat ook wel bekend is onder de noemer van het jampotjes experiment. In het onderzoek werd aan twee groepen gevraagd om langs verschillende kraampjes te lopen. In het eerste kraampje stonden meer dan twintig soorten jam en in het tweede kraampje werden zes soorten jam aangeboden. Het bleek dat de personen meer aandacht gaven aan het kraampje met meer dan twintig soorten jam. Het enorme aanbod werd interessanter gevonden, maar er werd slechts door een paar procent van het aantal personen daadwerkelijk jam gekocht. Bij het andere kraampje met minder aanbod hebben meer mensen tien keer meer jam gekocht dan bij het eerste kraampje. Meer aanbod lijkt dus tot minder omzet voor de verkoper te leiden.

Een groter aanbod maakt het maken van een definitieve keuze lastiger en die lijn kan natuurlijk doorgetrokken worden naar online dating, waar het aanbod tegenwoordig ook veel groter is. Bij online dating is er vaak in de profielen ook vaak sprake van tegenstrijdigheden, zoals het zoeken naar een stoere man, die tegelijkertijd ook begripvol en lief moet zijn, maar weer niet te overheersend moet zijn. De lijst met wensen wordt ook steeds uitgebreider en dat maakt het maken van een keuze uiteindelijk lastiger.


Dating nieuws
 • Relatieplanet krijgt van Consumentenbond hoogste privacyscore
  Relatieplanet krijgt van Consumentenbond hoogste privacyscore
  18-05-2020 lees
 • Zo begin je succesvol met online daten
  Zo begin je succesvol met online daten
  05-05-2020 lees
 • Maak met Lexa van daten een event
  Maak met Lexa van daten een event
  20-04-2020 lees
 • Meer online daten via Relatieplanet
  Meer online daten via Relatieplanet
  06-04-2020 lees
 • Ideale tijd om met online daten te beginnen met 50 procent korting
  Ideale tijd om met online daten te beginnen met 50 procent korting
  16-03-2020 lees