Meer keuze maakt het bij online dating lastiger een partner te vinden

Meer keuze maakt het bij online dating lastiger een partner te vinden

Het is tegenwoordig heel simpel om via online dating sites of via sociale media, zoals Facebook contact te leggen met anderen. De potentiële partners zijn dan ook bijna binnen handbereik, want een groot deel van de singles maakt gebruik van sociale media of van online dating sites. Het grote aanbod van singles in combinatie met alle digitale mogelijkheden maken het echter wel lastiger om een keuze te maken.

Een te grote keuze in het aanbod van potentiële partners kan leiden tot keuzeverlamming of keuze stress. Dat blijkt onder meer uit een vergelijkend wetenschappelijk onderzoek dat ook wel bekend is onder de noemer van het jampotjes experiment. In het onderzoek werd aan twee groepen gevraagd om langs verschillende kraampjes te lopen. In het eerste kraampje stonden meer dan twintig soorten jam en in het tweede kraampje werden zes soorten jam aangeboden. Het bleek dat de personen meer aandacht gaven aan het kraampje met meer dan twintig soorten jam. Het enorme aanbod werd interessanter gevonden, maar er werd slechts door een paar procent van het aantal personen daadwerkelijk jam gekocht. Bij het andere kraampje met minder aanbod hebben meer mensen tien keer meer jam gekocht dan bij het eerste kraampje. Meer aanbod lijkt dus tot minder omzet voor de verkoper te leiden.

Een groter aanbod maakt het maken van een definitieve keuze lastiger en die lijn kan natuurlijk doorgetrokken worden naar online dating, waar het aanbod tegenwoordig ook veel groter is. Bij online dating is er vaak in de profielen ook vaak sprake van tegenstrijdigheden, zoals het zoeken naar een stoere man, die tegelijkertijd ook begripvol en lief moet zijn, maar weer niet te overheersend moet zijn. De lijst met wensen wordt ook steeds uitgebreider en dat maakt het maken van een keuze uiteindelijk lastiger.


Dating nieuws
 • Daten op basis van wetenschappelijke matchmaking
  Daten op basis van wetenschappelijke matchmaking
  22-09-2020 lees
 • Upgrade voor online dating platform Relatieplanet
  Upgrade voor online dating platform Relatieplanet
  03-09-2020 lees
 • Gratis training online daten voor singles
  Gratis training online daten voor singles
  17-08-2020 lees
 • Zomeractie bij Relatieplanet van start
  Zomeractie bij Relatieplanet van start
  03-08-2020 lees
 • Wandeldate met chatbot Summer Journey
  Wandeldate met chatbot Summer Journey
  20-07-2020 lees