Online dating bij ouderen en gescheiden singles populair

Online dating bij ouderen en gescheiden singles populair

Het online daten via een datingsite blijft onverminderd populair en is zowel voor ouderen als voor gescheiden singles een van de belangrijkste middelen om een nieuwe partner te vinden. In de periode tussen 1998 en 2003 was er bij samenwonende stellen maar bij twee procent sprake van een ontmoeting via internet.

Dat aantal is in de periode tussen 2008 en 2013 gestegen naar meer dan 13 procent. De helft van dit percentage heeft het eerste contact gelegd via een online dating site en de andere helft heeft elkaar op een andere wijze online ontmoet. Deze gegevens zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit is ook gebleken dat een kwart van de personen in de leeftijdsgroep tussen 18 jaar en 80 jaar geen vaste partner heeft.

Opvallend is dat vooral veel jonge singles geen partner hebben, want in de leeftijdsgroep van mannen tussen 18 en 29 jaar beschikt de helft niet over een partner. Dat is bij ongeveer een derde van de dames het geval en dat is weer te verklaren door het gegeven dat vrouwen vaak op jongere leeftijd al een relatie hebben en dat de partner daarbij gemiddeld drie jaar ouder is. Boven een leeftijd van 65 jaar zijn het echter weer de vrouwen die in de meerheid zijn voor wat betreft het leven als en single. Vrouwen leven doorgans langer dan mannen en dat kan daar dan ook een verklaring voor zijn.

Online dating is nog altijd populair, maar toch blijkt ook dat ontmoetingen in vrije tijd eveneens belangrijk zijn voor het vinden van een partner.


Online dating populair onder senioren en ouderen

Online dating populair onder senioren en ouderen

Er is een grote groep ouderen die de weg naar online dating heeft gevonden en daar optimaal gebruik van maakt. Het was van vijftigplussers al bekend dat zij volop daten via internet, maar er is daar nu nog een groep aan toe te voegen.

Dat is de groep van ouderen boven de 60 jaar, 70 jaar en zelfs boven de 80 jaar. Met deze nieuwe trend blijkt het dus dat online daten voor iedereen ongeacht de leeftijd mogelijkheden biedt. Er zijn overigens geen cijfers die uitwijzen wat precies de aantallen zijn van ouderen die daten.

Het is volgens de nieuwsberichten en aandacht ervoor wel bekend dat de groep aan het groeien is. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de toenemende groei van populariteit als het om online daten gaat. Er zijn tegenwoordig natuurlijk veel meer ouderen dan vroeger. Zo is de helft van de volwassen bevolking boven de 50 jaar met net zoveel als beneden de 50 jaar. Daarnaast is er sprake van een cultuurverandering.

Omslag

De cultuurverandering en andere mentaliteit is eveneens een oorzaak dat er meer ouderen aan online dating doen. Vroeger was het zo dat als een partner overleed van vijftigers of zestigers dat men niet snel op zoek ging naar een nieuwe partner. Men keek daar in die tijd raar tegenaan als er wel een nieuwe bedpartner in beeld kwam. Dat is in deze tijd natuurlijk helemaal niet meer zo. Bovendien zijn er tegenwoordig veel meer echtscheidingen dan in het verleden.

Ook zijn er minder gescheiden echtparen dan dat er weduwnaars zijn. Zo zijn er in Nederland ruim 1,3 miljoen personen gescheiden. Van deze groep wil het grootste deel graag wel een nieuwe partner vinden. Het ligt dan zelfs voor de hand om tegenwoordig via internet de mogelijkheden te onderzoeken. Verder is het zo dat internet ook voor ouderen toegankelijk is. Iemand van 70 of 80 weet tegenwoordig wel hoe je met een computer moet omgaan. Of in elk geval een groot deel van die groep. Er is eens een onderzoek geweest, waaruit blijkt dat 75% van de ouderen online die een nieuwe liefde wil dat online doet.

Online dating voor ouderen

Er zijn meerdere sites voor online dating die zich op de doelgroep van senioren en ouderen richt. Bijvoorbeeld 50plumatch. Dat is een site die net als andere datingsites profielen kent met een foto en een tekst. Het is volgens50plusmatch zo dat ouderen meer de tijd nemen om online te daten en meer tijd aan het profiel besteden. Er zijn overigens ook nog wel verschillen aan te merken als het gaat om een eerste ontmoeting.

Het blijkt dat ouderen graag elkaars stem eerst eens horen. Deze stap is bij de jongere generatie niet echt nodig. Die chatten of appen en zien elkaar dan voor het eerst in het echt. De ouderen wagen er graag eerst nog een telefoontje aan. Er zijn overigens meer sites voor ouderen om online te daten. Naast 50plusmatch is er bijvoorbeeld ook vijftigplusdating en 50liefde.nl.


Dating nieuws
 • Tips voor daten tijdens corona
  Tips voor daten tijdens corona
  26-11-2020 lees
 • Veel mannen houden datingprofiel aan na succesvolle date
  Veel mannen houden datingprofiel aan na succesvolle date
  10-11-2020 lees
 • Lexa heeft Lara bot voor online dating vernieuwd
  Lexa heeft Lara bot voor online dating vernieuwd
  21-10-2020 lees
 • Slow daten voor optimaal succes in de liefde
  Slow daten voor optimaal succes in de liefde
  02-10-2020 lees
 • Daten op basis van wetenschappelijke matchmaking
  Daten op basis van wetenschappelijke matchmaking
  22-09-2020 lees