Stijging fraudemeldingen op het gebied van online dating

Stijging fraudemeldingen op het gebied van online dating

Er is sprake van het aantal meldingen op het gebied van fraude tijdens online dating. Tot en met de maand oktober zijn er dit jaar al meer meldingen geweest van fraude bij internetdating in vergelijking met het hele vorige jaar. Deze informatie komt voort uit de cijfers van Fraudehelpdesk en er zijn tot en met november in totaal 263 meldingen geweest.

Online daten is voor veel singles die ideale gelegenheid om contact te leggen met potentiële partners. Dat er op het gebied van dating via internet ook sprake is van fraude komt doordat er ook mensen zijn die misbruik maken van de situatie. Een veelvoorkomend geval van fraude is dat eerst het vertrouwen wordt gewonnen, zodat je het gevoel hebt elkaar goed te kennen, waarna er voor het eerste om geld wordt gevraagd. Dat begint doorgaans met kleine bedragen, maar als het contact blijft, dan het wel oplopen tot duizenden euro’s. Het is in principe heel simpel voor de mensen zelf om deze vorm van fraude te voorkomen. Men moet zich gewoon beseffen dat er nooit, maar dan ook nooit geld moet worden overgemaakt naar iemand waarmee via een datingsite contact is gelegd. De fraudeurs zijn echter wel zeer geslepen en weten uitermate goed in te spelen op de gevoelens van de ander. Ook al is het lastig om nee te zeggen, doe het wel, want het is geen normale gang van zaken om via deze weg geld over te maken.

Er wordt door datingsites veel gedaan om fraude te voorkomen, bijvoorbeeld door profielen handmatig te controleren. Als aan belangrijke richtlijnen wordt voldaan, dan kan de datingsite in aanmerking komen voor het Keurmerk Veilig Daten. Ook dat is echter geen 100 procent garantie dat er geen fraudeurs aanwezig zijn die als doel hebben singles geld te ontfutselen.


Dating nieuws
 • Vier het Singles Masquerade Ball mee met Relatieplanet
  Vier het Singles Masquerade Ball mee met Relatieplanet
  19-02-2018 lees
 • Singles matchen op basis van muziekvoorkeur
  Singles matchen op basis van muziekvoorkeur
  12-02-2018 lees
 • Win een leuke date op Valentijnsdag
  Win een leuke date op Valentijnsdag
  05-02-2018 lees
 • Unieke reis voor singles naar Curaçao
  Unieke reis voor singles naar Curaçao
  22-01-2018 lees
 • Virtuele coach helpt single bij vinden van date
  Virtuele coach helpt single bij vinden van date
  15-01-2018 lees