Herken signalen van online datingfraude

Herken signalen van online datingfraude

Ieder jaar weer zijn er singles die online daten en slachtoffer worden van datingfraude, waarbij er veel geld verloren kan gaan. Het online daten heeft zich ingenesteld in de maatschappij en er zijn vele online datingsites waar singles zich kunnen aanmelden. Uit de cijfers blijkt dat er op jaarbasis alleen in Nederland al sprake is van schade als gevolg van datingfraude van 10 tot 15 miljoen euro. Online datingsite Relatieplanet heeft een interessant artikel geschreven over fraude bij online daten. Er wordt in het artikel onder meer ingegaan op signalen die kunnen wijzen op datingfraude.

Een bekend signaal is bijvoorbeeld dat de single die als oplichter te werk gaat nooit in de gelegenheid is om bijvoorbeeld te facetimen of te skypen. Het contact verloopt voornamelijk via de chat en nadat eerst het vertrouwen is gewonnen, wordt er medelijden opgewekt. Slachtoffers worden over het algemeen nauwkeurig geselecteerd, zoals alleenstaande moeders of weduwen. Er wordt voor de eigen situatie sympathie gekweekt, maar er wordt ook volop aandacht besteed aan de problemen waarmee de single op dat moment te maken heeft.

Er wordt ingespeeld op de emoties en door veel contact te houden, wordt al snel een vertrouwelijke relatie opgebouwd. Dat is althans wat de single dan denkt, maar in werkelijkheid is de oplichter op geld uit. Een bekende truc is om te spiegelen, waarbij de interesses van de single wel heel erg overeenkomen met de interesses van de oplichter. Op het moment dat er om geld wordt gevraagd, hoe klein het bedrag ook is, kan het contact maar beter direct worden gestopt. Het blijft namelijk niet bij één keer om geld vragen, maar er wordt net zolang om geld gevraagd tot de single zelfs niets meer heeft.


Dating nieuws
 • Relatieplanet in 2019 weer Website van het Jaar
  Relatieplanet in 2019 weer Website van het Jaar
  02-12-2019 lees
 • Leuke dating events voor single 50plussers
  Leuke dating events voor single 50plussers
  18-11-2019 lees
 • Date event voor single ouders met kinderen
  Date event voor single ouders met kinderen
  04-11-2019 lees
 • Meld je aan voor de Lexa Date Night
  Meld je aan voor de Lexa Date Night
  21-10-2019 lees
 • Herfstactie en cocktail workshops bij Relatieplanet
  Herfstactie en cocktail workshops bij Relatieplanet
  07-10-2019 lees