Hoe werken online matching systemen?

Online matching systemen worden door datingsites gebruikt om singles die op bepaalde gebieden overeenkomsten hebben aan elkaar voor te stellen. De wijze waarop een online matching systeem vorm krijgt, kan er contactsite variëren. Er zijn bijvoorbeeld websites waar aan de hand van een ingevulde persoonlijkheidstest profielen worden voorgesteld. Er zijn echter ook datingsites waarbij er een interactief profiel kan worden aangemaakt, waarin singles kunnen laten zien wie ze echt zijn en singles zelf op zoek kunnen gaan naar een passende match.


Online matching systeem op basis van profiel

De basis van online matching systemen is gelegen in het opstellen van een profiel. Elke single die zich bij een datingsite aanmeldt, zal een profiel moeten invullen. Dat is namelijk een ideale manier om jezelf te presenteren aan anderen.

Matching systemen bij een datingsite

Uit het ingevulde profiel kunnen overeenkomsten naar voren komen die ook te vinden zijn bij profielen van andere singles. Zo kan op basis van de overeenkomstige kenmerken een match ontstaan en kunnen de singles aan elkaar worden voorgesteld.

Het belang van een profiel is groot en daarmee staat of valt vaak het succes van een online matching systeem. Be.2 is een online datingsite die ervoor gekozen heeft om leden bij aanmelding een wetenschappelijke persoonlijkheidstest te laten invullen. Dat neemt ongeveer een kwartier tijd in beslag. De test richt zich daarbij op het ontdekken wat belangrijk is om tussen twee singles een langdurige relatie te doen ontstaan. Bij Pepper is er juist sprake van een vrije invulling van het profiel, zodat iedere single op creatieve wijze de eigen persoonlijkheid kan benadrukken.

Zoeken naar een match

Een online datingsite kan zelf voorstellen doen aan een single op basis van het ingevulde profiel, maar er wordt natuurlijk ook de mogelijkheid geboden om zelf op zoek te gaan naar interessante partners. Het zoeken naar een match kan op verschillende manieren. Bij een gratis lidmaatschap zijn de mogelijkheden voor het zoeken en leggen van contact beperkter dan in het geval van een betaald lidmaatschap. Wie er echt serieus werk van wil maken, is in dat opzicht beter uit om na de gratis inschrijving voor een betaald lidmaatschap te kiezen.

Het zoeken naar een match kan plaatsvinden op basis van zoekcriteria, maar de wijze waarop dat gebeurt, kan natuurlijk ook weer per datingsite variëren. Zo is het bij Relatieplanet voor betalende leden bijvoorbeeld mogelijk om op basis van trefwoorden naar een passende match te zoeken.

Er kan niet gesteld worden dat het ene matchingsysteem beter werkt dan het andere systeem waar profielen aan elkaar gekoppeld worden. Voor elke inschrijving bij een online datingsite geldt namelijk dat het samenstellen van het profiel het meest belangrijk is. Alleen dan kunnen de andere leden ontdekken wat je persoonlijkheid is, wat je interesses zijn en waar jouw voorkeur naar uitgaat. Het is niet voor niets dat ook altijd wordt aangeraden om een profielfoto te plaatsen en indien mogelijk zelfs meerdere foto's te laten zien. De eerste indruk wordt bij online dating verkregen via de foto en als die goed is, dan wordt gekeken naar de overige informatie.

Dating nieuws
 • Online daten als oudere
  Online daten als oudere
  27-02-2024 lees
 • Vier ook Valentijn en begin nu met online daten
  Vier ook Valentijn en begin nu met online daten
  07-02-2024 lees
 • Pooldaten tijdens geweldig leuke poolavond
  Pooldaten tijdens geweldig leuke poolavond
  29-01-2024 lees
 • Speed dating is weer helemaal in
  Speed dating is weer helemaal in
  03-01-2024 lees
 • Tips voor online dating met de juiste profielfoto
  Tips voor online dating met de juiste profielfoto
  27-12-2023 lees